Una Stubbs

Från Wikipedia, den fria encyklopedin
Hoppa till navigation Hoppa till sökning
Stubbs medan han filmade Sherlock (2015).

Una Stubbs (född 1 maj 1937 i Welwyn Garden City , Hertfordshire , Storbritannien , † augusti 2021 i Edinburgh ) var en brittisk skådespelerska och dansare.

Liv

Stubbs föddes 1937 av Clarence Reginald Stubbs och Angela Rawlinson i Welwyn Garden City , Storbritannien. Hon växte upp i Hinckley . [1] Vid 14 års ålder skickades hon till La Roche Dancing School i Slough av sin mamma. [2]

Hon hade sin första stora roll 1963 i musikalfilmen Holiday för dig och mig tillsammans med Cliff Richard . Hon fick sitt genombrott på brittisk tv i mitten av 1960-talet med sitcom Till Death Us Do Part , som anses vara förebild för den tyska tv-serien Ein Herz und ein Seele . I den spelade Stubbs familjedottern Rita, som förkroppsligades i den tyska versionen av Hildegard Krekel . Från 2010 spelade hon i den brittiska kriminalserien Sherlock vid Benedict Cumberbatch och Martin Freeman som värdinnan Mrs. Hudson.

Privatliv

Stubbs hade två syskon: en syster, Claire, två år äldre, och en bror, Paul, två år yngre. [1]

1958 gifte hon sig med skådespelaren Peter Gilmore , med vilken de adopterade en son, Jason. 1969 skilde hon sig från Gilmore och samma år gifte hon sig med skådespelaren Nicky Henson, med vilken hon fick två barn: de två kompositörerna Christian (född 25 december 1971) och Joe Henson (född 18 september 1973). 1975 skilde hon sig från Henson.

Una Stubbs dog i Edinburgh i augusti 2021. [3]

Filmografi (urval)

Film

  • 1963: Semester för dig och mig (sommarlov)
  • 1963: väst 11
  • 1964: The Bargee
  • 1964: Wonderful Life - Kiss me with music (Wonderful Life)
  • 1967: Tre hattar för Lisa
  • 1967: Mr. 10 procent (Mister Ten Per Cent)
  • 1968: Till Death Us Do Part
  • 1973: Penny Gold
  • 1975: Sängtid med Rosie
  • 2007: Angel - A Life Like a Dream (Angel)
  • 2016: Gyllene år

titta på tv

  • 1958: Rush Hour (2 avsnitt)
  • 1960: The Strange World of Gurney Slade (miniserie, 2 avsnitt)
  • 1962: Benny Hill (avsnitt Portrait of a Bridegroom )
  • 1965: Not Only ... But Also (2 avsnitt)
  • 1966–1975: Till Death Us Do Part (52 avsnitt)
  • 1971: Shirleys värld (2 avsnitt)
  • 1979: Fawlty Towers (avsnittet Anniversary )
  • 1979–1981: Fågelskrämman ( Worzel Gummidge , 20 avsnitt)
  • 1981: Till Death ... (3 avsnitt)
  • 1985–1986: In Sickness and in Health (9 avsnitt)
  • 1987–1989: Worzel Gummidge Down Under (11 avsnitt)
  • 1989: Morris Minor's Marvelous Motors (3 avsnitt)
  • 1995: Keeping Up Appearances (Keeping Up Appearances, Episode The Pageant)
  • 1998: Tricky Business (9 avsnitt)
  • 1998–2000: A Lousy Witch ( The Worst Witch , 24 avsnitt)
  • 1998, 2015: Inspector Barnaby ( Midsomer Murders , diverse roller, 2 avsnitt)
  • 2000: Olycka (avsnitt viftar inte men drunknar )
  • 2003: Born and Bred (Episode A Very Ormston Christmas )
  • 2004: Von Trapped (TV -film)
  • 2005–2006: The Catherine Tate Show (2 avsnitt)
  • 2006: EastEnders (miniserie, 6 avsnitt)
  • 2006: Agatha Christie's Marple (avsnitt Calm Rough )
  • 2007-2009: Mist: Sheepdog Tales (23 avsnitt)
  • 2009: Benidorm (ett avsnitt)
  • 2009: Ingenius (TV -film)
  • 2010-2017: Sherlock (14 avsnitt)
  • 2013: Coming Up (Episod Sink or Swim )
  • 2013: Starlings (4 avsnitt)
  • 2013: The Tractate Middoth (TV -film)
  • 2015: Call the Midwife - Call of Life ( Ring till barnmorskan , avsnitt Mistakes )

webb-länkar

Individuella bevis

  1. a b Vicki Power: Una Stubbs: Min familj värderingar. The Guardian , 2 augusti 2013, öppnades 1 februari 2017 .
  2. ^ BFI Screenonline: Stubbs, Una - Biografi. BFI Screenonline, åtkomst 1 februari 2017 .
  3. Sherlock och sommarlov skådespelerska Una Stubbs dör 84 år gammal. I: radiotimes.com. 12 augusti 2021, åtkomst 12 augusti 2021 .