Patricia Hitchcock

Från Wikipedia, den fria encyklopedin
Hoppa till navigation Hoppa till sökning
Patricia Hitchcock (1996)

Patricia Alma Hitchcock (född 7 juli 1928 i London , Storbritannien - † 9 augusti 2021 i Thousand Oaks , Kalifornien ) var en amerikansk skådespelerska och filmproducent . Hon var dotter till filmregissören Alfred Hitchcock och spelade biroller i tre av hennes fars filmer.

Liv

Patricia Hitchcock föddes 1928 som det enda barnet till filmregissören Alfred Hitchcock och hans fru, filmredaktören Alma Reville . Under barndomen steg hennes far för att bli en av de största brittiska filmregissörerna och familjen flyttade från London till Los Angeles i USA 1939. Under de följande decennierna var hennes far en av de viktigaste regissörerna i Hollywood . Patricia Hitchcock ville bli skådespelerska från ung ålder. I början av 1940 -talet började hon spela med olika teatergrupper. Efter examen från Marymount High School i Los Angeles 1947 gick hon på Royal Academy of Dramatic Art i London. Hon tog på sig roller i Broadway -pjäserna Violet (1944) och The High Ground (1951), men pjäserna avbröts var tredje vecka. [1]

Alfred Hitchcock gav sin dotter biroller i tre av hans filmer: 1950 gjorde hon sin filmdebut i The Red Lola i birollen som en glad skådespelarstudent, ett år senare hade hon sin största Hitchcock-roll som den smarta systern i lagen om Farley Granger i The Stranger on a Train , och 1960 gjorde hon ett slående kort framträdande som den nygifta, lite oansenliga arbetskollegan till Janet Leighs sekreterare i Psycho . Hon fick flera roller i amerikanska tv -serier - inklusive tio avsnitt av Alfred Hitchcock Presents - och hade en extra roll i bibelfilmen The Ten Commandments av Cecil B. DeMille . Efter bara några fler roller i mitten av 1970-talet avslutade hon sin skådespelarkarriär. Patricia Hitchcock kommenterade senare att hon skulle ha önskat för sin karriär att hennes fars nepotism hade varit starkare, eftersom han bara kastade henne när han trodde att hon var helt rätt för rollen. [2]

Till minne av sin fars liv och arbete gav hon många intervjuer och gjorde offentliga framträdanden. Hon arbetade som samtalspartner och samtidsvittne i nästan alla de stora dokumentärfilmerna om Alfred och Alma Hitchcock. I mitten av 1980-talet var hon också engagerad i återproduktion och restaurering av de fem filmer som tidigare ägdes av familjen-de så kallade "The Five Lost Hitchcocks", nämligen Cocktail für eine Leiche (1948), Das Fenster zum Hof (1954), Immer Ärger mit Harry (1955), The Man Who Knew Too Much (1956) och Vertigo - From the Realm of the Dead (1958) - inblandade. År 2000 producerade hon dokumentären The Man on Lincoln's Nose om konstdirektören Robert F. Boyles verk, som hade arbetat med sin far vid flera tillfällen.

Från 1952 till hans död 1994 var Patricia Hitchcock gift med affärsmannen Joseph E. O'Connell Jr. Med honom hade hon tre döttrar, födda 1953, 1954 och 1959. Efter att hennes barnbarn dog av cystisk fibros 2003 [3] [4] engagerade hon sig ekonomiskt i kampen mot sjukdomen. [5] På grund av hälsoproblem drog hon sig ur allmänheten under 2010 -talet; hon bodde i Solvang , Kalifornien tills huset brann ner i en skogsbrand 2018, sedan i Thousand Oaks. [6] [7] Patricia Hitchcock dog i augusti 2021 i en ålder av 93 år. [Åttonde]

Filmografi

  • 1950: The Red Lola (Stage Fright)
  • 1951: The Dirty Sparrow and the Queen (The Mudlark)
  • 1951: Främlingar på ett tåg (Främlingar på ett tåg)
  • 1952: Suspense (TV -serie, avsnitt)
  • 1955: Front Row Center (tv -serie, avsnitt)
  • 1955–1960: Alfred Hitchcock Presents (tv -serie, tio avsnitt)
  • 1956: Screen Directors Playhouse (tv -serie, avsnitt)
  • 1956: Matinee Theatre (tv -serie, ett avsnitt)
  • 1956: De tio budorden (de tio budorden)
  • 1958: The Life of Riley (TV -serie, avsnitt)
  • 1958: Playhouse 90 (tv -serie, ett avsnitt)
  • 1958: Suspicion (tv -serie, ett avsnitt)
  • 1960: Psycho
  • 1975: Ladies of the Corridor (TV -film)
  • 1976: Sex karaktärer på jakt efter en författare (TV -film)
  • 1978: skateboard
  • 2000: The Man on Lincoln's Nose (dokumentär, som producent)

webb-länkar

Commons : Patricia Hitchcock - Samling av bilder, videor och ljudfiler

Individuella bevis

  1. Patricia Hitchcock i Internet Broadway Database (engelska)
  2. Tom Tapp, Tom Tapp: Pat Hitchcock Dies: Dotter till Alfred Hitchcock och skådespelerska i 'Strangers On A Train', 'Psycho', Was 93. In: Deadline. 11 augusti 2021, åtkomst 12 augusti 2021 (amerikansk engelska).
  3. Melissa Stone: Barnbarnsbarn till Alfred Hitchcock , Variety, 14 augusti 2003
  4. Melissa Stone , 12 augusti 2003, s. 9 , In Motion Winter 2004, cinema.usc.edu
  5. ^ Uttalande i dokumentationen "The Hitchcocks on Hitch"; Bonusmaterial på Blu Ray DVD "The Stranger on the Train", Warner Home Video 2012
  6. Little Women LA - Var är danska staden Solvang, Kalifornien? , 20 juni 2018
  7. ^ Alfred Hitchcock familjehem brinner i Woolsey Fire. Åtkomst 11 augusti 2021 .
  8. ^ Pat Hitchcock, dotter till Alfred Hitchcock som dök upp i sina filmer, dör vid 93